У билећком Дому културе ”Јевто Дедијер”, у организацији Завичајног клуба ”Освит” и групе грађана, одржан је хуманитарни концерт ДА НАШ МАЛИ МАРКО УГЛЕДА СУНЦЕ ЈАРКО. Сала дома била је препуна, као и фоаје. И поред велике гужве владала је достојанствена атмосфера и у сваком тренутку се осјећала велика и искрена жеља да се ово вече памти по завршном успјеху тј. по успјешно окончаној операцији коју наш мали Марко треба да има у Русији.

Билећани су хуманост показали на дјелу. Одзив је био масован и свакo је помогао колико је могао. Средства су даривали: Општина Билећа, појединци, радне организације, привредници, трговинске радње, угоститељски објекти, спортски колективи… Посебно је била дирљива ангажованост ученика билећких основних и средње школе, који су самоиницијативно, по разредима, прикупљали новац и са исцртаним срцем на коверти даровали за нашег шестогодишњег Марка Екмечића из Пребиловаца.

Свако срце Билеће, ових дана, куца за Марка. Сваки осмијех њему је посвећен. Он је у нама хуманост распирио и човјекочежњивост пробудио. Љубав нас обасјава непознатом снагом свјетлости. Љубав све побјеђује и ових дана наша молитва, мисао и жеља је да наш пријатељ Марко гледа свјетлост дана, да се као и ми радује бојама дуге и да посматра овоземаљског шара благодети друге. Овај концерт је вјера у побједу и жеља да, као што је васкрсао храм у многострадалним Пребиловцима, као што је живот побиједио у том мјесту, да свјетло дана побиједи таму ноћи. Билећане је ових дана водила мисао Патријарха Павла: ”Нека нам ријечи буду благе, а дјела јака”.

У програму су учествовали естрадни умјетници из Херцеговине, билећка културно умјетничка друштва, етно и пјевачке групе, рецитатори…

Шестогодишњи Марко Екмечић, прије три године, оболио је од артритиса. Лијечен је у Мостару, у болници на Бијелом Бријегу. Од артритиса су обољеле и његове очи, толико да је вид доведен у критично стање, што је утврђено на руској клиници ”Еликсир” у Новом Саду, у септембру 2015. године. Дијете је хитно упућено на операцију у Русију, тачније у Калугу, јер у Новом Саду на клиници ”Еликсир” није могуће извршити теже хируршке интервенције на очима. Операција на десном оку успјешно је изведена и дјечак сада види 25 посто. Међутим, лијечење у потпуности зависи од операције лијевог ока које је угрожено. Операција лијевог ока биће извршена, како је планирано, такође у Русији, у Калуги – у државној болници ”Фјодоров”, марта или априла ове године.

Марко Екмечић нема право на поврат трошкова операције у Русији, преко Социјалног из Федерације Босне и Херцеговине, који износе око 7.000 евра. Његови родитељи баве се пољопривредом, нису запослени, а у Федерацији БиХ не постоји ни дјечији додатак као ставка. Сва уштеђена средства, добијена од продаје пољопривредних производа, дали су за операцију десног ока дјечака.

– Велика част је указана мојој породици и мени што сте нашли времена и дошли у оволиком броју иако је сјутра радни дан. Билећа показује своје хуманитарно срце још једном, иако је то више пута учинила и до сада, када је примила под своје окриље избјеглице из долине Неретве. Непријатно ми је што сам вечерас на оваквом задатку овдје међу вама, у овој улози. Али ја као отац немам право да стопирам његово оздрављење. Такође, као човјек немам право да одбијем добре људе који желе да помогну. Наша обавеза као родитеља је таква да учинимо све да Марко оздрави и боримо се са тим проблемом већ 5 година. Ја не смијем изневјерити мога Марка. Свима се желим искрено захвалити, посебно свима вама који сте вечерас ту да нам помогнете, и оцу Марку, пароху чапљинском, који је свим срцем укључен у нашу борбу, као и свим нашим пријатељима – рекао је Марков отац Бранко.

Прикупљено је 5.420 КМ, а Марковом оцу новац је уручила Гордана Добранић која је пожелила успјешну операцију Марку и захвалила се свим добрим људима који су учествовали у овој акцији.

Прикупљени новац није довољан за операцију тако да се акција наставаља.

Будимо људи, помажући Марку помажемо себи.