Завичајни клуб ”Освит”, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, организовао је књижавно вече поводом своје крсне славе – Ваведења Пресвете Богородице. Организатори су се потрудили да вече буде богато и мисаоно садржајно. Ни људи који се баве културним стваралаштвом нису могли да повјерују да у овом друштву има толико књижевних стваралаца, а сви нису ни добили шансу да, ове вечери, искажу своје умијеће. Прилику да се својим стваралаштвом представе многобројној билећкој публици имало је 10 чланова књижевног клуба овог друштва.

актери поетско музичког славског трептаја

Своје стихове, афоризме и прозне одломке говорили су писци: Боро Граховац, Рајко Антовић, Здравка Бабић, Лазарела Мићуновић, Милош Никчевић, Маја Вујиновић, Дајана Алексић и Милица Носовић. Стихове из збирке пјесама ”Бројаница од босиљка”, Тијане Тркље, говорила је Анђела Џелетовић; док је одломке из романа ”Тишина гради зидове”, Јелице Бајат, читала Драгана Мискин.

– Велика је радост и невјероватан осјећај видјети за столом, на бини, десет наших суграђана који су објавили једну или више књига или, пак, њихова књига чека да буде објављена. Овакво благо немају ни много веће и богатије средине. Наш књижевни клуб је млад, и по годинама чланова и по вијеку трајања, али је већ оставио дубок траг у свијету књижевног стваралаштва Републике Српске. Наши писци носиоци су престижних књижевних награда које се додјељују не само у РС већ и Србији и Црној Гори. Младост и искуство су сретан спој а, што је најбитније, чланови међусобно његују пријатељство и поштовање и међу њима нема зависти и љубоморе, чему су иначе склони људи овога еснаф. У припреми за штампу је неколико наслова тако да ће ова година бити још плодотворнија и стваралачким надахнућем испуњенија – истакла је Александра Џелетовић, замјеник предсједника ЗК ”Освит”, која је била конференсије вечери.

Вече су својим наступом обогатили и женска пјевачка група ЗК ”Освит”, док је на клавиру Стефан Денда извео пар захтјевних композиција.