Завичајни клуб ”Освит” Билећа, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, по други пут заредом организовао је манифестацију ”Дани руске културе”. Манифестација се састојала од изложбе фотографија и приказивања познатих руских филмова.

Изложба под називом ”Руски кадети у Билећи”, аутора Миодрага Хрњеза Љума, отворена је 27.11.2015. године у фоајеу Дома културе ”Јевто Дедијер” у Билећи. Изложба се састојала од око 80 фотографија везаних за руске кадете, припаднике Донског кадетског корпуса, који су у Билећи боравили у периоду од 1921-1926. године. Циљ изложбе био је да се јавност подсјети на боравак Руса у Билећи и траг који су оставили на будући живот нашег града. Поставку изложбе урадио је академски сликар из Билеће, Драган Батинић.

Фотографије су дароване из приватне архиве Драгана Д. Табаковића, академика Ђорђа Бек – Узарова и Алексеја Арсењева, сина кадета који је боравио у Билећи. За потребе изложбе коришћена је сва доступна литература која се односи на боравак руских кадета у Билећи.

О значају изложбе и животу руских кадета у Билећи, у име организатора, говорио је предсједник ЗК ”Освит”, Миодраг Хрњез Љумо, напомињући да је Билећа једини град на простору Републике Српске који је, у тешком тренутку, у своје окриље прихватио прогнану браћу са обале Дона. Љумо напомиње да ово друштво интензивно ради на отварању Спомен собе Донског кадетског корпуса у Билећи.

– Траг који су Руси оставили у Билећи, у свом временски кратком али дјелом великом периоду, је неизбрисив и протеже се до данашњих дана. По доласку и смјештају у разорени ”Лагер”, руски кадети су прионули на посао обнове и изградње објеката у кругу касарне. Убрзо је отпочела са радом и школа коју су похађали и наши суграђани, међу којима су били и чувени професор Голуб Куреш, Јефто Вучинић – будући предсједник Општине Билећа, затим врсни математичари Крсто и Душан Табаковић. Руски кадети су оживјели и позоришну дјелатност тако да је представа ”Ревизор” постављен на сцену 1924. године. Формиран је хор, оркестар, књиговезница, занатске радионице… У билећком гробљу сахрањено је двадесетак припадника Донског кадетског корпуса, а међу њима је и један генерал и један свештеник. Руси су утицали да Билећа поприми манире господског града – истакао је Хрњез.

О значају ове манифестације говорио је Жељко Стојановић, селектор филмова, истичући да је жеља организатора и крајњи циљ манифестације успостављање привредне, културне, спортске и сваке друге сарадње Билеће и Руске Федерације.

Велику част овој манифестацији, својим присуством, указао је други секретар и аташе за штампу амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, Антон Соколов, који је говорио о жељи да се успостави сарадња између два братска народа на свим пољима и који је свечано отворио изложбу.

У име Општине Билећа о значају ове манифестације говорио је потпредсједник Скупштине општине, Немања Папић, истичући да је Билећа отворена за сваки вид сарадње и да с великом радошћу дочекује сваку идеју која доприноси сарадњи два братска народа.

У оквиру програма који је уприличен за ову манифестацију наступала је женска пјевачка група ЗК ”Освит”, која је извела циклус пјесама које су намјенски писане за ово вече, а Дајана Алексић је на течном руском језику говорила стихове пјесама о Билећи и Требишњици које је пјесник Славински, припадник руских кадета, написао прије 90 година.

За вријеме трајања манифестације приказана су три руска филма: ”Крим, повратак кући”, ”Диригент” и ”Станица за двоје”.

Организатор се нада да ће ова манифестација постати традиционална и сваке године све богатија и разноврснија, да ће се у Билећи отворити спомен соба Руских кадета, као и да ће доћи до братимљења два града која кадети повезују.