Народна библиотека Берковићи и Завичајни клуб ”Освит” Билећа, 11. јуна 2015. године, организовали су у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи, изложбу дјечијих радова и дјечију позоришну представу ”Јежева кућица” у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи. Ова манифестација организована је поводом 100 година од рођења једног од највећих српских писаца, Бранка Ћопића. У склопу програма наступили су млади рецитатори, хармоникаши, соло пјевачи…

Полазници забавишта и почетних разреда основне школе ”Његош” из Берковића, сликајући на платну, папиру и картону, исказали су своје виђење познатог Ћопићевог дјела, ”Јежева кућица”. Изложба умјетничких радова постављена је у фоајеу дома културе. Дјеца су у свом сликарском изразу користила разне сликарске технике. Настали радови су потврдили стару максиму да ”дјечија машта може свашта”. И све су лијепо насликали. Таленат постоји, само му треба дати простора да се искаже. И мјеста да се покаже. Имати стрпљења док се дијете не докаже.

актери и организатори Јежеве кућице

Посебну драж вечери дали су млади ”глумци” основне школе ”Његош” из Берковића, дјеца узраста од првог до петог разреда. Они су, заједно са својом наставницом, на сцену поставили чувено дјело нашег генијалног писца – Ћопићеву ”Јежеву кућицу”. Нијесу жалили труд, енергију ни знање. Хтјели су да годишњицу достојанствено обиљеже. И успјели су.

Урађени су специјални костими за сваки лик, адекватна шминка, на сцену постављени потребни реквизити, објекти… Текст савладан, улоге саживљене. Глумци аутентични, увјерљиви, са дивном нарацијом. Одлични. То је потврдила и публика наградивши их громогласним аплаузом.

Дом културе ”Јевто Дедијер” је прва јавна сцена гдје су ови малишани заиграли, радове изложили, запјевали… Пред дјецом је вријеме које за њих ради. На одраслима је да дјеци вријеме утоман не троше већ на дјелу да докажу крилатицу коју користе само по потреби: ”дјеца су наше највеће благо”.