Завичајни клуб ”Освит” у сарадњи са Домом културе ”Јевто Дедијер” и билећким основним школама, а у циљу развијања свијести о значају и улози културе код најмлађе популације, је организовао извођење позоришне представе ”Успавана љепотица” за ученике од првог до шестог разреда.

Представа ”Успавана љепотица” је доживјела изванредан успјех и млади натуршчици су се показали одлични у својим улогама, те се појавила насушна потреба да представу одиграју за млађи узраст. Дјеца од малена треба да стичу културне навике и проширују културно образовање. Овај пројекат је имао сврсисходно едукативни карактер.

Представа је прво одржана за ученике Основне школе ”Петар II Петровић Његош”. Прије почетка представе дјеци је објашњено шта је позориште и како се у позоришту понаша. Разлике између позоришта, биоскопа и гледања утакмице… Шта је дозвољено, а шта не. Шта се смије, а шта не смије. Свјетла позорнице су засијала и актери су кренули са извођењем комада. Публика је била феноменална. Дјеца су заслужила чисту ПЕТИЦУ из понашања.

Исти сценарио је поновљен и другог дана, када је извођење представе организовано за исти узраст ученика ОШ ”Свети Сава”. У сали мук. Аплаузом и смијехом се награде сцене које то заслужују. Дјеца су показала да су савладала задату тему. Оцјена за понашање – чиста ПЕТИЦА.

Овај пробни пројекат се показао одличан и надамо се да ће дати резултат и на даље стазе. Култура је оно по чему ће нас у будућности препознавати. Малим великим људима се мора рећи шта смију, а шта не смију да раде. Мора им се указати на пропусте, као и на добра дјела. Живот је саткан од навика. Добре навике се тешко стичу а лако губе, док се лоше навике лако стичу а тешко их се ослобађамо.

Дјеца су будућност града за коју одрасли сносе сву одговорност.