Ни најстарији Билећанин не памти када је у нашем граду промовисана збирка афоризама. Сигурно то никада, до сада, није урадио Билећанин у Билећи. Све у своје вријеме, што би рекли наши стари мудраци.

И дошао је дан да Билећани уживају у љепоти афоризама које је њихов суграђанин, Рајко Антовић, успјешно снитио и од којих је већ изаткао два велика ћилима, двије књиге, по порукама, обиму и садржају два вриједна дјела.

Завичајни клуб ”Освит” Билећа, издавач Рајкових књига, организовао је промоцију нове збирке афоризама ”Ма, немој ми рећ”, 02. марта 2015. године, у Дому културе ”Јевто Дедијер” у Билећи.

чланови ЗК ''Освит'' учесници промоције

Као што је афоризам сам по себи чудна и необична грађевина, тако је и ово вече почело необично за овдашње прилике. Тек што је публика заузела своја мјеста, сасвим неочекивано и без најаве, из публике, иза сцене, са сцене, са свих страна, актери су говорили афоризме. Као медоносне пчелице зујале су ријечи, на радост публике која је дошла да ужива у стваралаштву Рајка Антовића.

О вриједности ове књиге и снази Рајкових афоризама говорио је билећки књижевник Боро Граховац.

– Афоризам је мач књижевности, убојито копље које погађа у суштину ствари и када му се најмање нада. Одувјек су код нас у Баљанима, у Рудинама, у читавој Херцеговини, постојали мудри и речити људи који би нам, при сусрету, нешто кратко казали, да би се ми, удаљавајући се од њих, мислили и постављали себи питање: шта нам оно рече. Након пар сати или пар дана, схватили бисмо да нам је тај човјек рекао нешто озбиљно, нешто поучно, нешто што требамо запамтити јер ће нам ваљати у будућности. Дакле, афоризам у нашем народу живи од постанка нашег народа и нашег племена. Изражаван и кроз пословице, загонетке, кратке приче или узречице. Још увек у нашем крају живе многа таква казивања која се преносе усменим предањем по систему што је неко рекао или што су неки причали, што значи да име аутора није запамћено али је запамћена његова мудра изрека односно афоризам. Хвала Богу, и у здравље ЗК ”Освит”, Рајкови афоризми су записани у књигу Ма, немој ми рећ’ и тако ће будући нараштаји знати ко је њихов сочинитељ – истакао је Боро Граховац.

Рајко Антовић

Рајкови афоризми покрећу богатство асоцијација, имају велики домет значењског поља у ширим координатама смисла и духовне традиције. Афоризми су му врло прецизно адресирани и убојито критички интонирани.

Афоризам је књижевна форма која од ријечи тражи максимум, а афористичар је језички акробата и укротитељ. ”Прави афоризам је свемир у капљи воде” и његова специфична тежина је често немјерљива.

У име издавача, Завичајног клуба ”Освит” Билећа, говорио је предсједник Миодраг Хрњез Љумо.

– Рајко је атипичан афористичар. Мало глагоља али се далеко чује и као сабља зарезује. Као прави мајстор ове књижевне форме Рајко се жестоко обрачунава са свим оним што нас спутава, унижава и разара. Скоро да нема озбиљног друштвеног питања којим се није позабавио. Рајко не зна за табу теме иако их стално обрађује. Божанско надахнуће истинског талента, кога Рајко несумњиво посједује, претвара мали афоризам у литерарно задовољство и читалачку радост. Читајући афоризме у збирци ”Ма, немој ми рећ”’, слободно могу рећ да је ово сатирични роман изаткан нитима вјештог наратора – истакао је Хрњез.

Рајко истину исказује са пар ријечи или кратком реченицом и то на такав начин да једном када се чује више из сјећања лако не ишчили. Рајкови афоризми садрже све карактеристике афоризма, а то су: језгровитост, мисаоност, духовитост и актуелност. Већина Рајкових афоризама садржи умјетничку оргиналност, не остављају вас равнодушним и подстичу на размишљање о поруци коју је афористичар упутио. Рајков таленат је несумљив и његов афоризам дјелује опојно, па кад се увуче под кожу не можете га се ослободити.

Афоризме су говорили рецитатори ЗК ”Освит”: Драгана Мискин, Марија Парежанин, Лазарела Мићуновић, Татјана Ђорђић, Милана Витковић, Милица Радан, Данило Таминџија и Новица Кајтаз.

Ово вече својим наступима обогатили су: Слободан Јањић Роже – клавир, Никола Бјелица – хармоника и женска пјевачка група ЗК ”Освит’‘.

Млада, шармантна водитељка ове вечери, Анђела Н. Џелетовић, програм је завршила афоризмом Александра Чотрића: ”Афоризам је оно што би свако од нас могао да каже. Када би имао талента, духовитости и храбрости.”