Завичајни клуб ”Освит” Билећa, 4. децембра 2014. године, у Дому културе ”Јевто Дедијер”, приредио је премијерно извођење позоришне представе УСПАВАНА ЉЕПОТИЦА.

Ово је представа за дјецу у којој уживају и одрасли. Животна бајка из које се о животу много учи.

Представа ”Успавана љепотица” је јубиларна, десета по реду, представа коју глумци аматери ЗК ”Освит” изводе на ”даскама које живот значе”.

Интересовање за премијеру овог комада било је изузетно велико тако да су сва мјеста Дома културе била попуњена пола сата прије почетка представе. Да нико не би остао ускраћен за ужитак гледања премијере, организатор је одлучио да свим заинтересованим омогући да уђу у салу, па се зато десило да су малишани стајали тик уз ивицу сцене што је актерима представе отежавало наступ али их није збунило ни утицало на њихову концентрацију.

Млади натуршчици су сјајно изнијели захтјевне улоге тако да нико није могао да повјерује да је ово премијера и да ова дјеца праве прве кораке на позоришној сцени. Салву одушевљења изазвала је појава Ристе Леутисте чији лик је сјајно изнио Слободан Јањић Роже.

Кореографија је била одлична, а посебно су запажени поједини костими, као и свјетлосни ефекти. Успјешној премијери допринијела је и посебно припремљена музика.

Три мјесеца напорног рада слила су се у громогласан аплауз и узвик публике ”браво”!

– Ово ми је најдража улога до сада. И прије сам глумио краља и принца али у овој улози сам се најбоље пронашао. Одушевљење публике је највећа награда за три мјесеца уложеног рада и труда – истиче Данило Таминџија.

Краљеви су водили борбу за наклоност краљица и дворјана.

– До сада сам играо улоге пијаница и неких неозбиљних ликова а овдје сам краљ што ме на почетку мало спутавало и изазивало страх како ћу одговорити захтјевној улози. Сада сам много срећан јер мислим да сам у потпуности одговорио улози и вјерно дочарао лик онако како су режисери тражили. Срећан сам, и због мене и због свих нас – истакао је Новица Кајтаз.

Краљица Ана, Анђела Н. Џелетовић, озарена лица напустила је сцену.

– Задовољна сам наступом и начином на који сам одиграла мој лик. Са улогом сам се саживјела. Дуго размишљања о њој и ван пробе у слободно вријеме. Играње у представа нас оплемењује, шири нам видике и даје непоновљиво искуство – истакла је ”краљица Ана”.

Три добре виле, три распјеване и разигране дјевојчице, у потпуности су одговориле захтјевним улогама. У костимима су у потпуности личиле на виле.

Ни ”негативци” нису заостајали са квалитетом. Злоћка и Гавро су били сјајни. Доминирали су сценом за вријеме наступа и у потпуности одговорили захтјевним улогама.

Сјајна представа, којој се предвиђа дуг и успјешан позоришни живот, ускоро ће бити репризирана у Билећи, а онда ће кренути на турнеју… најприје по Херцеговини, а онда… како се пут отвори.

Глумци аматери Завичајног клуба ”Освит” – учесници позоришне представе УСПАВАНА ЉЕПОТИЦА су: Слободан Јањић Роже, Данило Таминџија, Анђела Н. Џелетовић, Новица Кајтаз, Владана Илић, Вељко Јокановић, Татјана Ђорђић Анђела С. Џелетовић, Стефан Самарџић, Милица Носовић, Ксенија Џелетовић, Анђела Ивковић, Љубица Капор, Ратка Комненић, Ања Ивковић, Милана Витковић, Вања Милошевић и Ратко Ивковић.

Свјетлосне ефекте реализовао је Зоран Самарџић.

Музику је одабрао Слободан Јањић Роже.

Кореографија, костимографија и шминка дјело су Драгане Мискин.

Обраду текста сценарио и режију реализовали су Александра Џелетовић и Миодраг Хрњез Љумо.