Са новом годином кренуо је и нови циклус поклоничких путовања у организацији Завичајног клуба ”Освит” Билећа. За прво путовање, у недјељи праштања, одређена је посјета ”Чајничкој Красници” и новоподигнутом манастиру Св. кнеза Лазара и косовских мученика у Каменграду.

Посјета Чудотворној икони Богородици Чајничкој изазива посебна осјећања и буди уснуле емоције. Поклоници нијесу скривали радост путовања и наду да ће нам се путеви отворити и да ће наше друштво реализовати амбициозан годишњи план.

Вријеме је тако испланирано да се стигло на свету Литургију и наши поклоници су свим срцем учествовали у богослужењу. Прије него смо пристигли у Чајниче, вјероучитељ Срђан Милошевић поклонике је упознао не само са историјом храма већ и са знаменитостима везаним за чудотворну икону Богородице. По завршетку св. Литургије, Срђан је испред чудотворне иконе прочитао акатист Пресветој Богородици Чајничкој, а онда нас је свештеник упознао са дијелом чуда и чудотворним исцјељењима која су се десила послије искрене молитве упућене Пресветој Богородици.

Послије задовољења молитвене потребе и добијеног благодарја у виду уља и иконе, настављено је путовање према Каменграду. Пут је протекао у душекорисном разговору, као и у упознавању љепоте и историје краја кроз који смо пролазили.

Црква Светог кнеза Лазара и косовских мученика је реплика манастира Високи Дечани. Она доминира платоом новоизграђеног Каменграда. У Каменграду, поклоници су обишли све значајне институције, објекте, галерију, сувернирницу… Ни киша која је цио дан ромињала није нас омела да завиримо у сваки кутак и да објективом фотоапарата овјековјечимо сву љепоту.

Посебну драж новом граду даје стари камен који је у великој мери довезен из Билеће, као и сазнање да су наши зидари ”кривци” што је ово ремек дјело овако упаковано.

Са молитвом на уснама кренули смо из Билеће, са пјесмом на уснама вратили смо се у наш град, а за све виђено и доживљено: Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља.