Уз гитару запјевамо по неку, уз њу и сузе потеку, уз гитару се вино пије и љубављу љубав грије. Уз гитару чекамо рујне зора, слушамо како шапуће језеро и море и како уздишу горе.

”Будите радосни кад год вам се за то пружи могућност и кад год за то налазите снаге у себи, јер тренуци чисте радости вриједе и значе више него читави дани и мјесеци нашег живота проведени у мутној игри наших ситних и крупних страсти и прохтјева. А минут чисте радости остаје у нама заувијек, као сјај који не може ништа замрачити”, рекао је наш нобеловац Иво Андрић.

Димитрије Самарџић

Завичајни клуб ”Освит”, 11.априла 2013. год., у Дому културе ”Јевто Дедијер”, организовао је Вече гитаре билећких гитариста. Наступали су гитаристи: Димитрије Самарџић, Павле Иковић, Миљан Куљић, Марко Вујовић, Игњат Вучковић, Лука Куреш, Душан Мркаић, Томислав Тола Попадић, Горан Вујовић, Мијат Вучковић, Зоран Зока Леро, Нешо Вучковић.

Ово вече је показало које музичко благо наш град има. Извођачи су се својски потрудили да покажу раскош талента и богат репертоар свирке и пјесме, а многобројна публика није крила задовољство и уживала је у вечери о којој се маштало.

Ово вече својим наступом обогатили су соло пјевачи: Данијела Бјелетић, Сандра Самарџић, Катарина Денда, Александра Ђурица.

Уз звуке гитаре запјевали су: Лазар Рајковић, Синиша Џелетовић Џела и Срђан Комненић.

Уз пратњу гитаре стихове су говорили: Тијана Тркља и Срђан Комненић.

Наступао је и мјешовити хор Завичајног клуба ”Освит” под диригентском палицом Слободана Јањића и уз рецитацију Срђана Комненића.

Да вече и у игри протече побринула се плесна група Драгане Мискин.

Водитељ вечери, у свом већ препознатљивом стилу, била је млада, шармантна и увијек насмијана Бојана Граховац.

Послије извођења овог, надасве богатог и занимљивог, програма коментар публике је био да је потребно што више оваквих вечери, вечери које доносе радост и односе суморне бриге свакодневнице.

Платон је рекао: ”Што је у држави боља музика, боља ће бити и држава”.