У сали Дома културе у Билећи, Завичајни клуб ”Освит” организовао је концерт ученика Музичке школе ”Требиње”.

Оваквом концерту Билећка публика, више од четврт вијека, није имала прилике да присуствује, па је ово вече било право освјежење за наш град. Вече за незаборав!

Била је то права прича којом дефилују славна имена, смјењују се епохе, праве релације, паралеле, везе разне и међу умјетницима који се никада нијесу ни могли срести. Ипак, сви они дио су једног истог слива који завршава у великом мору музике.

хармоника Музичке школе Требиње

И прије ступања првог актера на подијум, код директора школе, видјела се сигурност, потпуна убијеђеност у комплетну композицију вечери, у сваки детаљ који је држи. Директорица је знала и веровала да ће публика бити отворена за све што ће јој актери овог цјеловечерњег концерта понудити, да ће заиста чути, ушима и душом, идеје и емоције свих извођача.

Чули су се звуци хармонике, гитаре, флауте, клавира… Свиране су познате и популарне, препознатљиве, мелодије. Програм концерта је био одлично укомпонован…

Ипак, највећи утисак на публику оставиле су завршне тачке – оркестар хармоника који је личио на један избрушени драгуљ! Оркестар је унио пуно емоције, био веома брижан спрам музике коју свира. Овим несвакидашњим оркестром дириговала је млада, шармантна, пуна енергије и знања, професор Виолета Попадић која је музичку школу похађала у Билећи.

Актери су показали изузетан таленат, али оно што је најизраженије у њиховом наступу јесте индивидуалност, неопходна за трајан и потпун успјех. Од првог тона видјело се да је звук ове школе израз њихове емоције. Њихово свирање се не само слуша већ и осјећа.

А. Џелетовић и Б. Ступар

– Презадовљни смо што смо дошли, код драгих комшија, да одржимо концерт са нашим ученицима. То нам много значи јер ученици стичу искуства наступима и на тај начин уче преношење своје љубави и емоција, са којом свирају, на публику. Публика им је вечерас у потпуности узвратила. Ово је први концерт али успоставили смо сарадњу са ”Освитом” и у будућности концерте ћемо одржавати бар двапут годишње. Наша школа, са свим својим капацитетима, отворена за сарадњу и спремна да пружи сваку врсту помоћи, у складу са својим могућностима – истакла је директорица школе, Борка Ступар.

Публика је била на нивоу концерта. Богатство за које се није знало и којим се можемо похвалити. Све мелодије су поздрављене бурним аплаузом, а за вријеме извођења само се чуо понеки уздах одушевљења.

Овај концерт је најавио добар почетак сарадње ове музичке школе са Завичајним клубом ”Освит”.

– Веома је важно што смо склопили сарадњу са Музичком школом ”Требиње”, не само за наше Друштво већ и за наш град. Музика нас повезује нераскидивим нитима. Битно је у каквом окружењу омладина живи и стасава и ово је наш скромни допринос напретку културног живота нашег града. Ово вече и наша дивна, музички образована, публика показују колико нам недостаје музичка школа и овакве ноћи. Потрудићемо се да младим и талентованим људима омогућимо квалитетно школовање и даље усавршавање. Наша жеља је да се и у нашем граду обнови рад музичке школе која је изњедрила неколико врсних пијаниста, соло пјевача, професора музике… Како је дивно видјети нашу Виолету како феноменално диригује оркестром хармонике! Уложићемо све напоре да наше идеје не буду само пуста жеља већ да се реализују – истакла је замјеник предсједника ЗК ”Освит”, Александра Џелетовић, и најавила наставак сарадње са Музичком школом из Требиња, као и организовање музичких вечери билећких извођача.

На нашим просторима рођено је неколико врсних интерпретатора народне музике, овај град је имао препознатљив градски хор, почетком прошлог вијека имао градски оркестар…

Надамо се да је музика овог концерта најава распјеваног прољећа.