ХЕРЦЕГОВАЧКИ ВЈЕНАЦ

плакат-промоција антологије ХЕРЦЕГОВАЧКИ ВИЈЕНАЦ
Завичајни клуб “Освит” Билећа и Удружење књижевника Републике Српске, подружница Требиње, организују промоцију антолигије херцеговачких пјесника коју је приредио мр Гедеон Стајић .

У програму учествују херцеговачки пјесници који су заступљени у антологији.

О антологији ХЕРЦЕГОВАЧКИ ВИЈЕНАЦ бесједе: проф. Олгица Цица, књижевник; проф Ђорђе Дабарчић, књижевник; проф. Радомир Вучковић, у име издавача.

Промоција се одржава у Дому културе “Јевто Дедијер” Билећа, Велика сцена “Борис Комненић”, у недјељу, 8. мај 2022. године , са почетком у 19 часова. Улаз слободан.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ – ЦВИЈЕТИ 2022.

Манастир Острог
Манастир Ждребаоник
Манастир Пипери
Манастир Жупа Никшићка
Завичајни клуб ”Освит” Билећа

организује

једнодневно поклоничко путовање

Ц В И Ј Е Т И 2022. године

Посјета манастира:

ОСТРОГ
(цјеливање моштију
Св. Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца
коме слава и милост сада и во вијек вјекова)

ЖДРЕБАОНИК
(цјеливање чудотворних моштију Св. Арсенија Сремца)

ПИПЕРИ
(цјеливање чудотворних моштију Св. Стефана Пиперског)

ЖУПА НИКШИЋКА
(цјеливање честица моштију Св. Јеванђелисте Луке)

На пут се креће у
недјељу, 17. април 2022. године, у 05:30 часова
испред Дома културе ”Јевто Дедијер”у Билећи.

Трошкови путовања су 30 КМ.

Резервишите на вријеме своје мјесто
(моб. тел. 065/ 349 956, 065/398-087, 065/912-389),
број путника је ограничен.

Добро нам дошли, добро Вам свако од Бога долазило!

СА ОСВИТОМ СЕ ВИШЕ ВИДИ, ДУЖЕ ЖИВИ И
ЉЕПОТА ДУХОВНОГ ЖИВОТА ДОЖИВИ!

ЈЕДНА ДУША ДВА ТИЈЕЛА

плакат ЈЕДНА ДУША ДВА ТИЈЕЛА
Завичајни клуб “Освит” Билећа организује скуп подршке браћи у Русији.

Скуп, под називом ЈЕДНА ДУША ДВА ТИЈЕЛА, се организује у Дому културе “Јевто Дедијер” у Билећи, на Великој сцени “Борис Комненић”, у петак, 25. марта 2022. године, са почетком у 17:03 часова.

Позивамо све оне који осјећају потребу и имају жељу да искажу подршку и братску љубав према руском народу да нам се придруже. Организујемо пригодан културно – умјетнички програм.

Сви који желе да пошаљу писмо и писану поруку подршке руском народу, припадницима Донског кадетског корпуса, руководству Руске Федерације, борцима Руске Федерације… могу писмо и поруку предати организаторима, а ми ћемо све прослиједити у Амбасаду Руске Федерације у БиХ.

Молимо вас да, по жељи, понесете цвијет или букет цвијећа које ћемо по завршетку скупа положити на гробове припадника Донског кадетског корпуса и на гроб Сергеја Владимировича Малешка, који је свој млади живот уградио у темеље Републике Српске!

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

КАКВА ВРЕМЕНА

насловна корица књиге КАКВА ВРЕМЕНА
Завичајни клуб “Освит” Билећа обогатио је своју издавачку дјелатност новим прозним дјелом. Из штампе је изашла збирка приповиједака КАКВА ВРЕМЕНА аутора Миодрага Хрњеза Љума.

На самосвојствен начин, кроз аутентичне ликове, Љумо описује времена и догађаје из последњег одбрамбено отаџбинског рата. Приповијетке су прожете мудрим изрекама и старим заборављеним ријечима које описују времена, људе, судбине, живот…

Књигу је уредила и за штампу приредила Гордана Михајлов. Дизајн корица и графичку припрему урадио је Стефан Симић, а у име издавача потписује Михајло Самарџић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ – Митрополија дабробосанска и Епархија милешевска 2022.




Завичајни клуб ”Освит” Билећа организује

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ
обилазак манастира Митрополије дабробосанске и Епархије милешевске
.

Обилазимо:
МАНАСТИР УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ у Чајничу гдје се налази чудотворна икона Богородице Чајничке и нерукотворена икона Светог Јована Крститеља.
МАНАСТИР МИЛЕШЕВА
гдје је чувена фреска Бијелог Анђела, фреска Светог Сава и фреске родоначелника свете лозе Немањића и гдје можемо цјеливати свету руку Светог Саве.
ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈ
у Добрунској ријеци – Дражевина

ХРАМ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА
И КОСОВСКИХ МУЧЕНИКА у Каменграду
.

Полазак испред Дома културе ”Јевто Дедијер” Билећа.

Недјеља, 6. март 2022. године, у 6 часова.

Цијена путовања: 25 КМ.

Резервишите на вријеме своје мјесто, број путника је ограничен (моб. тел. 065/349956).

СА ОСВИТОМ СЕ ВИШЕ ВИДИ И ДОЖИВИ!!!

МИЛУНКА – монодрама

плакат за монодраму МИЛУНКА
У организацији Завичајног клуба ОСВИТ Билећа, у Дому културе “Јевто Дедијер” Билећа, на Великој сцени “Борис Комненић”, глумица Југословенског драмског позоришта у Београду, Весна Станковић, у суботу, 22. 01. 2022. године, са почетком у 19 часова, изводи монодраму о Милунки Савић.

Прича о жени невјероватне снаге, енергије, храбрости и великог срца, изузетном човјеку и хуманисти. Животослов о српској хероини Милунки Савић, жени која је раме уз раме са мушкарцима ратовала у балканским ратовима и Првом свјетском рату. На ратишту је провела седам година, девет пута је била рањавана, дванаест пута одликована (Орден за храброст, Карађорђева звијезда са мачевима, Медаља Милош Обилић, два ордена Легије части, једина жена у свијету одликована Француским Ратним крстом са палмама…).

Монодрама представља дирљиву лекцију о животу, љубави, пожртвовању, храбрости, вјери, човјекољубљу…

Милунка је пјешке прешла Албанију, рањена у груди и главу… Поред своје кћерке, усвојила је још три, а одхранила је и одгојила више од 30 дјеце!

Позивамо суграђане да пређу пар стотина метара и дођу да уживају у својеврсном, и по много чему јединственом, часу историје, патриотизама, родољубља, хуманости! УЛАЗ СЛОБОДАН!!!

Текст монодраме: Весна Станковић. Режија: Петар Станојловић. Игра: Весна Станковић.

Добро нам дошли!!!

ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ – монодрама

плакат за монодраму ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ
Завичајни клуб ОСВИТ Билећа, у Дому културе “Јевто Дедијер” у Билећи, у суботу – 4. септембра 2021. године, са почетком у 20:00 часова, организује извођење монодраме “Војвода Живојин Мишић”.

Монодрама ,,Војвода Живојин Мишић” настала је по тексту Миће Живојиновића, доктора историјских наука и пуковника, по чијој књизи – „Живот преточен у памћење“ настаје ово казивање, и у режији Велимира Митровића.

Монодрама се догађа последње ноћи у животу славног војводе, од 23 часа до 5 сати ујутру. Војвода Живојин Мишић прелистава своје успомене. Сећа се ратних другова, ратних догађаја, сукоба са династијом. Присећа се, пре свега, најважнијих битака – Цера, Колубаре, пробоја Солунског фронта, али и неких значајних историских личности.

Монодраму “Војвода Живојин Мишић” изводи глумац Бошко Пулетић.

Не пропустите јединствену прилику да присуствујете надахнутом часу историје, етике, љубави, родољубља…

Добро нам дошли! Улаз слободан!